Само за последните 5 години пътнотранспортните произшествия с едно превозно средство (т.нар. самокатастрофирали) със загинали и ранени в България са повече от 68 хиляди!

Много от хората, попаднали в тях, са жертва на разсейването! В тази статистика не са включени хилядите други пътни инциденти, при които заради отклонено внимание се е стигнало до удар между две превозни средства, на пешеходец или друго. Едно от най-опасните неща е поради отклонен поглед на шофьора автомобилът да напусне платното за движение и да предизвика челен удар с друго МПС. Много такива инциденти възникват именно заради използването на мобилни телефони, а последствията са фатални.

Изпращането или четенето на съобщения откъсва погледа на водачите от пътя за около 5 секунди. Ако шофирате със средна скорост от 80 км в час, изминавате приблизително дължината на футболно игрище със затворени очи. Замислете се! Колко неща могат да се случат за толкова време?!

Бъдете отговорни – най-важен е самоконтролът. С Вашето поведение Вие застрашавате на първо място себе си, но заедно с това както пътниците в превозното средство, така и останалите участници в движението. Не го правете!