Кукленци спазиха традицията и отбелязаха подобаващо празника „Трифон Зарезан“ с музика, хоро и руйно вино. „Момичетата“ от женската певческа група към читалище „Никола Вапцаров- 1909“ завъртяха хорото на градския площад преди да се отправят към лозето за ритуалното зарязване. Така започна отбелязването на Деня на лозарите и винарите на центъра в град Куклен днес.
С пожелание за здраве и берекет във всеки дом и плодородна година за лозарите, кметът Мария Белчева поведе хорото, малко преди шествието да се отправи към масива и да се пристъпи към традиционното зарязване на лозята.
Там бе изнесена икона на Св. Трифон, която е на близо 250-години, и бе отслужен водосвет от енорийските свещеници отец Иван и отец Янко от храмовете „Успение Богородично” и „Свети Атанас”. Кукленското духовенство отправи благослов за плодородие, за да бъдат здрави както лозята, така всички жители на Куклен. След това се извърши и самото зарязване. Първи, както е по традиция, заряза лозите най-възрастният майстор винар – 90 годишният Димитър Гечев, който въпреки, че е строител от 70 години не спира да се грижи и за лозето си. Традицията спази и кметът Мария Белчева.
Да зарежат лозова пръчка и да бъдат част от обичая бяха и много винопроизводители, граждани, служители на общинската администрация, както и председателя на ОбС-Куклен Ива Дичева.
След официалната част, празникът продължи с вино и почерпка в Куклен.
Всяка година интереса за празника и за конкурса за най-добро домашно вино нараства. Професионална дегустационна комисия определи победителите винари в конкурса „Най-добро домашно вино“ от реколта 2023 г., организиран от община Куклен. Инициативата вече се е превърнала в традиция и емблема за града. Първенците в конкурса бяха наградени на специална церемония.
Жури от 9 дегустатори и експерти, с председател Ламбрин Топузлиев от Аграрния Университет в Пловдив, оцени качествата на 27 червен вина, 15 бели вина, 7 розета и 2 пелина,участващи в конкурса за най-добро домашно вино. Ламбрин Топузлиев е технолог с над 20 години стаж. Завършил УХТ Пловдив. Член на журито бе и Мария Стоева – енолог с над 15 години стаж. Завършила във Франция, Дижон с международно призната диплома. Работила е във едни от най-известните винарски райони на Франция – Дижон, Шабли, Бордо и други.
Наградата за 1- во място е 50 литрово буре, за 2-ро място – оригинална етажерка за вино, а за 3-то място – рефрактометър захаромер.

Класирането при червените вина:
1-во място – Костадин Колев сорт Сира
2-ро място- Тодор Вълчев сорт Мерло и Малбек
3-то място- Мехмед Бошнак сорт Пети Вердо

Класирането при белите вина:
1-во място- Георги Бараболов сорт Тамянка
2-ро място – Костадин Павлов сорт Траминер
3- то място – Костадин Павлов сорт Мускат

Класирането при вино розе:
1-во място – Мехмед Бошнак сорт Рубин
2-ро място – Тодор Вълчев сорт Рубин
3-то място – Димитър Павлов сорт Памид/ Рубин