Свиневъдният сектор

ЕС е най-големият износител на свинско месо и продукти от свинско месо в света, с над 5 милиона тона износ годишно, което го прави една от най-важните икономически дейности в селскостопанския сектор в Европа. Свиневъдството представлява 8,5% от общото селскостопанско производство в ЕС-27. Търсенето на свинско месо в световен мащаб се повишава, което може да доведе до увеличаване на производството в Европа.

Въпреки това свиневъдството продължава да е изправено пред сериозна заплаха от африканска чума по свинете (АЧС), която причинява значителни икономически загуби на национално ниво в Европа и извън нея. Тази силно заразна болест се разпространява в региони в Европа, които преди това не са били засегнати.

Какво представлява африканска чума по свинете?

Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което засяга домашните и дивите свине. Вирусът не представлява заплаха за хората, но причинява значителни социално-икономически последствия в много страни. Областите, засегнати от АЧС, търпят значителни финансови загуби поради унищожаването на животни, ограниченията за износ на животни и месо и разходите за мерки за контрол. Изкореняването на болестта може да отнеме няколко години.
Понастоящем в Европа няма одобрени ваксини за АЧС, така че едно огнище може да доведе до унищожаването на голям брой свине, отглеждани във ферми в засегнатия район.
Заболяването все още е разпространено в много страни от Европейския съюз (България, Гърция, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия) и четири съседни страни (Молдова, Украйна, Сърбия и Северна Македония), като засяга домашни и диви свине, въпреки че съществуват значителни различия между отделните райони.

Откриване, предотвратяване, съобщаване

Тъй като огнище на АЧС може да има големи опустошителни последствия, превенцията, откриването и докладването са ключови за ограничаването на тази смъртоносна болест.

Кампанията „Да спрем африканската чума по свинете“ се провежда вече четвърта година и има за цел да повиши осведомеността на свиневъдите, ветеринарните лекари и ловците, като предостави общи познания за АЧС, които могат да бъдат споделени от националните, регионалните и местните организации на практикуващите ветеринарни лекари. Кампанията има за цел също така да ускори времето за съобщаване за заболяването и да допринесе за предотвратяване на разпространението на болестта.
Този набор от инструменти включва обосновка на кампанията, инфографика и готови за използване публикации в социалните медии, които могат да се използват да послужат за информиране относно симптомите на АЧС, мерките за безопасност, които трябва да се предприемат, и лицата, с които трябва да се свържете при съмнителни случаи.

Кампанията, провеждана от Европейския орган за безопасност на храните, работи за изкореняване на африканската чума по свинете в Европа.

За повече информация: Европейски орган за безопасност на храните: https://www.efsa.europa.eu/