„Днес отбелязваме 144 г. от Освобождението на България. Отдаваме почит и се прекланяме пред подвига на българските възрожденци и опълченци.  Изказваме благодарност на всички чужди войни дали живота си за това  днес да я има свободна България.“
Това каза в празничното си приветствие към кукленци  и гостите на  града кметът на Община Куклен Мария Белчева, събрали се на общоградско  тържество на  площада пред НЧ“ Н. Вапцаров – 1909 г.“, по случай  националния празник Трети март.
По думите на Белчева във времена като днешните още повече трябва да  си дадем сметка за стойността на свободата и грижата, която трябва да  полагаме за нея.
„Днес повече от всякога трябва да проявим уважение и да оставим езика  на омразата.Днес повече от всякога трябва да сме обединен народ.
Аз съм българка. Аз съм жена. Аз съм майка. И за мен е огромна мъка, в  тези тежки времена да виждам синовете и дъщерите на България да се  разединяват и противопоставят едни на други. Улисани да следват чужди  доктрини да забравят грижата за България.
България можем да наричаме свободна само докато живее в сърцата и  душите ни и грижата ни за нея е на първо място, преди всички останали  наши убеждения.
На днешния ден си пожелавам, моля се – да ни даде Господ разум, да  живеем с България в сърцата ни и обичта ни към Родината да определя  решенията и действията ни“, подчерта Мария Белчева.
На празника присъстваха председателят на ОбС – гр. Куклен Елена Филева,  зам. кметовете на Община Куклен Христо Божинов и Гюлен Гоганов,  общински съветници и представители на политически партии.
Елена Филева заяви, че 3 март е свещена дата белязала нашето  освобождение, ден най-съкровен в календара на българската национална  история.
„Този ден е повод да си припомним, защо трябва да сме горди, че сме  българи. Днес трябва да забравим различията помежду си, да отворим  сърцата си за любовта към родината, към семейството, близките и  корените си.
Честванията на Националния празник Трети март започнаха с панихида  отслужена от кукленското духовенство в лицето на отец Янко и отец  Атанас   в памет на загиналите за освобождението на България.
Венци и цветя бяха поднесени пред паметника в знак на почит към  геройски загиналите герои за свободна и независима  България от  партийни и обществени организации, ученици и граждани на Куклен.
Празничната  програма продължи  с участието на  малчуганите от ДГ  „Приятели“, гр. Куклен и Музикална школа „Музичко“,  ученици от СУ  „Отец Паисий“, гр. Куклен. Малките мажоретки от танцов състав  „Кукленче“ към НЧ „Н. Вапцаров – 1909г“, гр. Куклен усмихнаха  присъстващите и получиха заслужени аплодисменти.
Празника продължи  с традиционен крос без възрастови ограничения, в  който взеха участие 21 претенденти.
Кметът Мария Белчева връчи награди и отличия за класиралите се  на  първите три места. Първи пресече финалната права Георги Хаджиянев,  втори се класира ПетърТерзиев, а Живко Киряков взе бронза за третото  място. Награди получиха също и най-малкия и най-възрастния участник в  кроса – Стилиян Милянчев на 2 години и 8 месеца и Живко Киряков на 30 г.