„Датата трети март е символ на българска пролет. Както сурова е пролетта през март, така сурови и трудни са борбите на България да извоюва своята независимост и обединение. 3 март е венец, който увенчава усилията на поколения български герои, за това да я има свободна България.“
Това каза кметът на Община Куклен Мария Белчева в празничното си приветствие към кукленци и гостите на града събрали се на общоградско тържество на площада пред НЧ“ Н. Вапцаров – 1909г“, по случай националния празник Трети март.
По думите на Белчева в днешни времена геройство е да опазим българският дух от всякакви чужди и небългарски влияния и интереси.“В днешните времена е геройство да се обединим, да се подкрепяме, вместо да се противопоставяме, да работим заедно и с уважение. Геройство е да градим, вместо да рушим. „, подчерта Мария Белчева.
На празника присъстваха председателят на Общинския съвет Ива Дичева, зам.кметът на Община Куклен Христо Божинов, общински съветници, представители на политически партии и граждани.
„За българския народ датата 3 март 1878 година е начало. Възкресението на един народ, който близо 500 години е бил без духовна и политическа свобода. Народ, чиято култура, идентичност и самобитност са подложени на унищожение.“- изтъкна в словото си председателя на Общинския съвет Ива Дичева.
Честванията по случай 3 март в Куклен започнаха с благодарствен молебен и панихида пред паметника на загиналите кукленци във войните за национално обединение на България.
Венци и цветя бяха поднесени пред монумента в знак на почит към геройски загиналите герои за свободна и независима България от партийни и обществени организации, много граждани и деца.

Празничната програма продължи с изпълнения на фанфарния оркестър при СУ“Отец Паисий“ и поетично- музикален рецитал на възпитаници на училището. Две песни от репертоара си изпълниха талантите на Музикална школа „Музичко“. Певческа група“Кукленки“ тази година също се включи със свои изпълнения в празничната програма, а мажоретките от танцов състав „Кукленче“ към НЧ Н. Вапцаров – 1909г“, гр. Куклен оцветиха площада в цветовете на трибагреника и получиха овациите на присъстващите..
Празника завърши с традиционен крос без възрастови ограничения. Община Куклен бе подготвила отличия за класиралите се на първите три места в категориите жени и мъже, награди получиха също и най-малкия и най-възрастния участник в кроса.