Кметът на община Куклен Мария Белчева присъства на кръгла маса на тема „Културният живот на възрастните хора в малките градове- реалност, възможност и перспективи“.

Форумът се проведе в  градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград и на него присъстваха заместник кметът на Асеновград Петър Петров, Амелия Гешева-бивш зам.министър на културата и бивш зам.кмет на Пловдив, Албена Костадинова от социална фондация „Инди Рома-97“ и общински съветник в ОбС- гр.Куклен.

Проектът „Изкуство без граници и възраст“ е насочен към хората над 55-годишна възраст, живеещи в малки населени места. Той се осъществя по Програма за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество, и се реализира  в Асеновград и Куклен. В рамките на проекта се провеждат творчески обучения и работилници по изобразително изкуство, приложни изкуства и литературно творчество.

Белчева поздрави организаторите на проекта за инициативата и заяви, че годините след 55 години са  времето, в което можем да творим с удоволствие.

„За тези години човек е натрупал достатъчно опит, изпълнил е дългът си към рода, обществото и Родината и е настъпил момента да отдели време за себе си и да прави неща, които са му приятни и му харесват. Нещо повече, изразът „втора младост“  е изпълнен със съдържние, особено когато се дава възможност да се изпробват нови неща и да те върнат в детството и младостта.“- добави Мария Белчева.

В рамките на плана се  осъществяват образования и работилници по изобразително и приложни изкуства и литературно творчество. Заниманията се организират по график в изложба “ Крис “ – Асеновград и в залата на Социална фондация “ Инди Рома-97 “ – Куклен, както и в “ Клуб на пенсионера “ – Асеновград и “ Съюз на слепите “ – Асеновград.

Координаторът по проекта за Куклен Албена Костадинова каза, че „Изкуство без граници и възраст“ е чудесен модел за интеграция на етносите в Куклен.“ Роми, турци и българи творят, рисуват и тъкат заедно.Трябва да се видят емоциите у хората, които се включват в дейностите по програмата.“-сподели Костадинова.

„Чрез проектните дейности се подпомага развитието на творческия потенциал на любителите на изкуствата в една по-зряла възраст, защото изкуството не признава граници – нито физически, нито на духа. Изключително важно е проектът не просто да създаде еднократни възможности за творчески занимания и събития. Целта му е да предостави възможност за устойчива местна политика за култура и интеграция на възрастните хора в обществото, чрез провеждане на културни мероприятия.“- обясни Ели Шопова, ръководител на проекта.

Основните цели на проекта са:

  • Да се създаде  местна практика и  модел за преодоляване на „ейджизъм“ в малки населени места, чрез култура;
  • Да създаде условия за развитие на любителското творчество за хора над 55 г. в Асеновград и Куклен, с цел преодоляване на възрастовата дискриминация и социална изолация;
  • Да подкрепи и развие творческия потенциал на любители на изкуствата на възраст над 55 г., включително чрез създаване на ново съдържание и работа с професионални артисти;
  • Да създаде фестивален формат за представяне на творческия потенциал на възрастни хора в Асеновград.

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ и се осъществява от Национално сдружение за единство и партньорство, в партньорство с община Асеновград, галерия „Крис“ и Социална фондация „Инди Рома-97“ – Куклен.

Финалът ще бъде поставен с фестивал „Изкуство без граници и възраст“ и съпътстващ пленер. В него могат да вземат участие любители, участвали в обученията, професионални художници от Асеновград, както и широката общественост.