Кметът на община Куклен Мария Белчева бе сред почетните лица по случай отбелязването на 15 години от интронизирането на Пловдивския митрополит Николай. По повода бе отслужена литургия в манастира „Св. Св. Кирик и Юлита”, на която присъстваха висши духовници от цялата страна, кметът Здравко Димитров, областният управител Йордан Иванов, ген. Явор Матеев, народни представители. В обителта бяха и посланиците на Русия, Гърция и Сърбия- Елеонора Митрофанова, Димитриос Хронопулос и Желко Йович.

„Истинската битка на църквата е всъщност битката за душите на хората. Тази битка не само не сме спечелили, а дори изобщо още не сме я започнали. Душите, особено на младото поколение, са отклонени от тъмни пътища. Това е и наша вина. Поради което връщането им на пътя на светлината е наша отговорност. Ако изминалите 15 години посветихме на укрепването на църквата, то следващите ще посветим на интензивна грижа за душите на хората”, каза в част от обръщението си Николай Пловдивски.

Кметът Белчева връчи поздравителен адрес на Негово Високопреосвещенство, в който изразява почитта и уважението си към него и делата му.

„Ваше Високопреосвещенство,

Моля да приемете от мое име и от името на жителите на община Куклен нашите сърдечни поздравления по случай 15 години от Вашето интронизиране за Пловдивски митрополит!

Петнадесет години достойно и благодатно служение. Петнадесет години на добър и светъл пример за всеки един православен християнин и българин. В днешния ден на св. Литургия ние се помолихме на Бога, като Му благодарихме за този дар, който ни изпрати – за този ревностен и смирен първосветител на Пловдивската Света Митрополия.

Преди петнадесет години Вие заехте достойно своя висок църковен пост. С усърдие и всеотдайна Христова любов към ближния поехте кръста да служите не само на светата ни Църква, но и на всички нейни чеда, които всеки път с трепет се вслушват във Вашите благи слова. Затова днес празникът, който отбелязваме, е не само Ваш личен, но и на всички православни братя и сестри от Вашия църковен окръг.

Владико светий, приемете дълбоката ми благодарност за безкрайните Ви добри дела, с които ни дарявате и ни правите по-благородни и по-силни духом.

Приемете нашите най-искрени пожелания за здраве, дълголетие и успехи! Вашата дейност, сили и енергия, вяра и пример оставят дълбока и значима следа в обществения живот както в нашата митрополия, така и в цялата страна.

Във Ваше лице ние виждаме истински духовен водач, който с достойнство и мъдрост  работи за утвърждаване на взаимното уважение и единението на българските граждани, защото в днешния ден повече от всякога се нуждаем от солидарност и толерантност.

Отправяме молитви към Бога за Ваше Високопреосвещенство и просим за Вас добро здраве, неизчерпаеми духовни и физически сили, много и благословени години служение!“- се казва в адреса.