В деня на християнските добродетели Вяра, Надежда и Любов- 17 септември се проведе церемонията по тържественото откриване на пластичната композиция „Коса“. Паметникът представлява майка и дете, които са свързани в арка и е дело на талантливия скулптор Атанас Карадечев. Двете тела оформят бронзова фигура дълга 2,9 метра. Тя е отлята от бронз в леярна в Сопот и тежи 200 килограма.
Творбата е дарение от КЦМ 2000 Груп. Компанията е дългогодишен партньор и благодетел на Община Куклен в реализирането не само на мащабни инфраструктурни проекти, но и на такива в образованието и културата. Поводът за подаръка е 20-годишният юбилей, който община Куклен чества тази година.

Празничното събитие започна с изпълнението на даровитите деца от музикална школа „Музичко“ с ръководител Валентина Трендафилова.

Пластиката откриха Мария Белчева – кмет на община Куклен и Румен Цонев, главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 ГРУП. Белчева благодари на дарителите от металургичното предприятие за монумента, а така също и за централния площад и парк. По думите и Куклен има най-красивия площад и парк в България, а пластиката“Коса“ е финалният им щрих.

„Както е казано следвайте трите Надежда, Вяра и Любов, но най-голямата от тях е любовта. Това е и пътят, който трябва да следваме всички ние, и граждани, и община, и предприятия. Всичко, което правим, го правим с любов и желание и само това дава устойчивост, развитие и ползотворен живот.“- добави кметът Белчева.

Сред официалните гости бяха председателя на ОбС- гр.Куклен Елена Филева, зам.кметовете на общината Христо Божинов и Гюлен Гоганов, членове на управителния съвет на КЦМ и общински съвет Куклен.

Събитието завърши с виртуозното изпълнение на „Time to say goodbay“ от Валя Трендафилова, която остави без дъх присъстващите и събра техните овации.