Днешният ден се превърна в своеобразна родова среща на млади и стари жители на селото, потомци на старите явровски фамилии, много гости и приятели.
Празникът по случай 100 годишния юбилей започна с концерт- спектакъл с участието на сборна формация от любители самодейци от селата Яврово и Добралък. Гостите имаха възможност да се насладят и на прекрасния родопски глас на Кремена Сакаджиева, избрана за посланик на фолклора и етнографското наследство, от учредителите на групата за „Родопска песен“.
Повечето хора свързват Яврово с родното място на талантливия майстор на словото – писателя Николай Хайтов, който увековечи автентични истории с местен диалект, описващи бита и нравите на родопчани. Негова и фразата: „Яврово е пъпът на Вселената“. Защото явровци дават на децата си корени и крила. Корени – да знаят къде е домът им и крила- за да отлетят и да бъдат полезни с онова, което са научили.
Кметът на община Куклен Мария Белчева уважи специалния ден на Яврово и от сцената на тържеството заяви:
„Яврово винаги е било специално място. Още от 1080 години имаме сведения за него. Убедена съм , че 100 години читалище „Пробуда“, означава 100 години усилен труд. Животът в Яврово никога не е спирал, а явровци винаги са били будни и всички знаем колко известни и полезни за обществото хора, за България и света са произлезли оттук.
Това което имаме днес като читалищна дейност и излиза извън пределите на общината и страната ни е доказателство за неуморния труд, който всички полагате.
Яврово е място със специална енергия и винаги привлича хора, които са полезни. Един такъв човек е Тодорка Дамянова, която с неуморния си труд привлича около себе си още хора и благодарение на нея Яврово е това, което е като културен живот.“
Като дар на признателност за цялостната дейност като секретар на читалището, Белчева връчи плакет на Тодорка Дамянова от името на Община Куклен.
„С благодарност за популяризирането и развитието на културното дело в община Куклен.С уважение, почит и признателност за всеотдайната работа и дългогодишен принос в читалищната дейност.“- е изписано на плакета.
Книгата „За Яврово с любов“ бе представена днес в двора на читалището. Творбата е написана в чест на 100 годишнината от основаването на НЧ „Пробуда 1923“ от Тодорка Дамянова и Таня Костадинова. Проектът е подкрепен от дарители и добротворци, а всички приходи от продажбата ще бъдат дарени за развитие на културно- просветна дейност на читалище „Пробуда 1923“ .
На страниците достойно място намират и имената на смели балканлии – явровци, пожарникари. Оказва се, че 29 души с явровски корен са избрали тази достойна професия още с отварянето на пожарните служби в Пловдив и Асеновград, където и до днес самоотверженото им дело продължават техните наследници. Самата Таня Костадинова е трето поколение с огнеборци в семейството – дядо ѝ и баща ѝ са служили като пожарникари в Пловдив, а тя отговаря за „Връзките с обществеността“ в пловдивската Пожарна.
Това е вторият общ проект двете авторки. Първият – издаването на селски вестник „Яврово“, в който са публикувани разкази, статии и рисунки на деца, които прекарват безгрижните си летни месеци в селцето.
За авторите:
Тодорка Дамянова е библиотекар и секретар на НЧ „Пробуда 1923“. Родена през 1969 година в Пловдив, Омъжена за явровец, понастоящем живее в село Яврово. Завършила е Библиотекознание. През 2017 и 2018 година с подкрепата на родолюбиви явровци и добротворци, събира и издава вестник за село Яврово. Поддържа любовта към селото в малки и големи. Пазител на духа на селското читалище.
Таня Костадинова е журналист. Родена през 1975г. в Пловдив, продължител на явровски род. Професионалният и опит е свързан с телевизия„ Евроком”, където е работила като репортер, редактор, а по- късно и като търговски директор на телевизията. През 2006 г. и през 2013 г. поема връзките с обществеността на двама от областните управители на Пловдив – инж. Тодор Петков и на Венцислав Каймаканов. През 2007г. издава книгата „ Наръчник на практичния PR“. Бивш говорител на Областна дирекция на МВР – Пловдив. Към момента е „Връзки с обществеността“ на Регионална дирекция„ Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив