По инициатива на община Куклен бе бъде възстановен емблематичния за планинарите пешеходен туристически маршрут от град Куклен до хижа Руен (нефункционираща).
Маршрутите по северните склонове на рид Чернатица се характеризират със солидна денивелация и възможности за добро натоварване.
Благодарение на подкрепата на ХОЛДИНГ КЦМ 2000, вече бе възстановен маршрутът със синя маркировка, който свързва градът и хижата в посока юг и преминава през връх Голямото кале.
Това е втори маршрут, който свързва билото. Той е ориентиран в посока юг-югозапад, като преминава през красивите поляни, популярни като ежегодна арена на утвърдения и национално популярен фестивал „Wake up“. Почти „докосвайки“ аязмото на манастир Св. св. Козма и Дамян, маршрутът започва да набира височина и излиза на билото на Белочерковския рид на дял Чернатица в малката седловина между върховете Вангелова Чука и Руен.
По трасето на този маршрут има жълти марки, но с оглед на правилната методика при избор на маршрут, официалния утвърден цвят от Български туристически съюз е зелен.
Община Куклен е невероятна дестинация за пешеходен туризъм и туристическо дружество Сдружение Устремени приветства инициативността на общинското ръководство за полагане на грижи за туристическата инфраструктура. Това е важно за хилядите любители на пешеходния туризъм, които идват от цяла България, за да се насладят на красивите Родопски пътеки в тази част на планината.

Акцията се осъществи с подкрепата на ХОЛДИНГ КЦМ 2000