В конкурса могат да участват производители на бели и червени вина и розе от реколта 2022 г. Вината да бъдат бистри и предоставени в стъклени винени бутилки.

Производителите могат да участват само със собствено производство и задължително трябва да посочат вида вино, сорта или сортовете, от които е произведено виното, името на производителя и телефон за контакт.

Проби от вината (2 бутилки) трябва да бъдат предоставени най-късно 27.01.23 г. Най-доброто домашно вино се определя от професионална дегустационна комисия.
Наградата за първо място е дъбово буре, за второ – спиртомер, а професионална лозарска ножица за трето място.

Победителите ще бъдат обявени на празника Трифон Зарезан, който се чества на 01.02.2023 г. По традиция същият ден от 10.30 часа ще бъде отслужен тържествен водосвет и ще се зарежат лозята в масива покрай пътя Куклен- КЦМ.

След тригодишно прекъсване заради Ковид- пандемията, тази година община Куклен възстановява традицията за масово отбелязване на Трифон Зарезан с хора, песни и танци и по едно „Наздраве“ с чаша хубаво домашно червено вино. От 12.00 часа на 1 февруари в ресторант “Ерида“ започва празненството по повод българския празник. Също там от 13.00 часа ще бъдат обявени и наградени най-добрите майстори на домашно вино в конкурса.

Участие за конкурса може да бъде заявено до 27.01.23 г. (петък), от 08:00 ч. до 17:00 ч. в сградата на Общинска администрация – Куклен, на ул. „Ал. Стамболийски” № 43, ет. 2, стая 205.