Общият устройствен план (ОУП) на Куклен най-вероятно ще бъде приет от следващия Общински съвет, който ще бъде избран след местния вот. Това коментира за БТА кметът на общината Мария Белчева.

Работата по изготвянето на плана започна през 2014 година.

По думите на Белчева на последната сесия общинските съветници са решили да възложат на фирмата, която разработи плана, да нанесе последните корекции.

Планът трябва да се актуализира с всички предложения, които бяха направени на общественото обсъждане, а те не бяха малко, посочи Белчева. Предстои анекс с изпълнителя, който да нанесе корекциите и Общинският съвет да го гласува окончателно.

БТА припомня, че в ОУП на общината са заложени основно повече терени за жилищно строителство, развитие на зоните за отдих и спорт в лесопарка „Родопи“ и разширяване на терените за производствено-стопански дейности. Курортната зона на общината, която включва местността Копривките, хижа Здравец, Студенец и Бяла черква, е отразена в ОУП за развитие на зимните спортове и обособяване на ски писти. Една от тези писти е тази на Копривките, където децата от областта се учат на първи стъпки в ските.

В малките населени места в общината има сериозни проблеми с инфраструктурата, а в селата Гълъбово, Цар Калоян и Руен, които са предпочитани от млади семейства, и с водоснабдяването. Започнали сме процедури по проучвани за нови водохващания и сондажи, защото този проблем най-вече се усеща, особено там където има засилено строителство, каза Мария Белчева.

В град Куклен предстои да бъде дадено началото на проекта за реновиране на старата сграда на СУ „Отец Паисий“. Той е по енергийна ефективност и предвижда покривът да бъде покрит с фотоволтаични системи, които да захранват и другата сграда на учебното заведение. Белчева изтъкна необходимостта и от изграждане на нова сграда за яслените групи. Тази година в нова допълнителна пристройка към училището ще се помещават децата в предучилищна възраст, като по този начин е освободено място за прием на повече деца в първа и втора група.