Иван Тодоров Щътов, абитуриент в Пловдивска духовна семинария „Свети свети Кирил и Методий“, ще донесе Благодатния огън за Пловдивска епархия. Да държи в ръцете си светинята и да я раздаде на хората на Великден е награда за зрелостника. Той е избран измежду съучениците си за отличните резултати, които е показал през  петгодишния си курс на обучение в духовното училище.

Голяма е отговорността, с която сме натоварени, за първи път ученик от Семинарията получава такава задача, небесният огън да се носи от ученик, Иван заслужава тази чест като дар за положения труд, … неведоми са пътищата Божии, казва ректорът ставрофорен иконом Добромир Костов.

Иван Щътов ще вземе божествената светлина от ръцете на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, който е възпитаник на семинарията под тепетата, а след това и ефимерий на духовното училище. Вълнуващата среща ще бъде на летище „София“, където ще кацне българската делегация след слизането/падането на свещения пламък в Йерусалим, вечерта на Велика събота – 7 април 2018 г.

Ученикът и ректорът ще пътуват до София с благословението на митрополит Николай, който преди 11 години постригва за иподякон отличния ученик – тогава едва 8-годишен.  Пратениците на дядо Николай ще пренесат свещения огън до митрополитския храм „Света Марина“, около 21 ч. в събота – 7 април, за да се разпръсне из цялата епархия, в петте окръга – Пловдивски, Хасковски, Кърджалийски, Пазарджишки и Смолянски. Посрещането на Небесния огън по традиция ще бъде огласено от тържествен камбанен звън. След това иподякон Иван Щътов ще облече богослужебните одежди, ще вземе дикирите и трикирите, за да участва във Великото Пасхално богослужение и Възкресна литургия в нощта срещу 8 април 2018 г., оглавени от Негово Високопреосвещенство митрополит Николай.

Приготвен е фенерът, в който ще бъде донесен благодатният огън, очаквам този момент с огромен трепет и вълнение, казва Иван Щътов. Мечтата му е да стане свещенослужител и един ден да бъде избран да донесе Благодатния огън от Гроба Господен за цяла България. Честта, която ми е отредена, е огромна, споходи ме най-голямата радост, продължава разказа си абитуриентът.

Иван е внук на духовник. Неговият дядо – отец Иван Щътов,  е свещеник в храма „Успение Богородично“ в град Куклен. Двамата са заедно в Божия дом от невръстните години на младежа, когато той е неотлъчно до любимия си дядо. 8-годишен е постриган за иподякон, а от 2015 г. работи като такъв към Пловдивска митрополия и помага в богослуженията на архиерея при отслужване на великите тайнства.

Благодатният огън /Свещен огън/ е пламъкът, който пламва точно върху Божий гроб в храма „Възкресение Христово” в Йерусалим на Велика събота. Това запалване става по свръхестествен начин. В първите минути има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

 

От Пловдивска духовна семинария „Свети свети Кирил и Методий“ – Пловдив