Предизвикателствата и решения във ВиК-сектора обсъдиха на среща в Истанбул директорът на най-голямото водно дружество в Турция „ИСКИ“ – Шафак Баша и делегати на Регионална асоциация на общините (РАО) „Тракия“, сред които е кметът на Община Куклен Мария Белчева.
Делегацията включваща председателя на Управителния съвет г-н Стефан Радев, изпълнителния директор, кметовете на общините Тунджа, Кричим, Садово, Куклен, Перущица и ръководствата на “ВиК” ЕАД Бургас и “ВиК” ЕАД Пловдив бе на работно посещение в Истанбул, Турция от 1 до 4 февруари 2023 г. То е в отговор на покана на генералния директор на най-голямото водно дружество в Турция „ИСКИ“ – Шафак Баша и на кмета на истанбулския квартал „Сариер“ – Шюкрю Дженк.
Фокус в проведените разговори, състояли се в командния център на водоснабдяването в Истанбул, бяха възможностите за сътрудничество между „ИСКИ“ и български ВиК дружества.
Гостите изразиха желание и готовност да почерпят опит във водния сектор от турските си колеги. В програмата на визитата в южната ни съседка бяха включени работни срещи в район „Сериер“ с кмета Шюкрю Дженк и общински експерти, на които участниците имаха възможност да обменят опит, добри практики и механизми за бъдещо сътрудничество. Делегацията посети и водохранилище от византийско време, както и Храма „Света София“.

Регионалната асоциация на общините /РАО/ „Тракия“ е независимо доброволно сдружение. То е създадено през 1997 г. Основните му цели са насочени към обмен на опит и добри практики между отделните общини за оптимизация на дейността им в полза на гражданите.