Кметът на община Куклен Мария Белчева е на заключителната конференция за общински мандат 2019-2023 на Националното сдружение на общините в Република България. Събитието се провежда в Пампорово. Във форума са поканени да участват всички кметове на общини и председатели на общински съвети в страната.

Програмата на разискванията е свързана с оценка на успехите, препятствията и поуките за местната власт и поглед към новите предизвикателства във времена на глобална трансформация.

В деловата част на форума са потвърдили участие президентът на Румен Радев и министър-председателят Николай Денков. Поканени са представители на централната власт и международни партньори на НСОРБ.

Във втория работен ден на конференцията ще участва Генералният секретар на Съюза на общините в Република Турция, за да представи съвместните усилия на държавата и местната власт за възстановяване на засегнатите от унищожителното земетресение райони.

В сесията ще участва и кметът на гръцкия град Козани Лазарос Малоутаса, за да сподели със своите български колеги препятствията по трудния път към създаване на „умна община“ и ползите от активното внедряване на иновации в публичната среда.

В дните на форума ще се проведе и 16-ото издание на изложението „Общинско ЕКСПО“, организирано от „НСОРБ-Актив“. Водещи компании ще представят решения, технологии, продукти и дейност, свързани с работата на общините.

Вчера в мероприятието участие взе и президентът на Република България Румен Радев

„Децентрализацията на общините няма алтернатива, защото отключването на икономическия потенциал на българските региони изисква финансова самостоятелност на местно ниво“,,заяви Радев по време на форума.
Според Радев, пряката връзка между печалбите на фирмите и приходите в общинските бюджети ще доведе до ускорен растеж, ще отключи инициативата на местната власт и ще даде възможност за дългосрочно и много по-ефективно планиране, ще повиши значително и гражданската активност и контрол над управлението.

„Демографската криза е най-сериозният проблем пред страната ни, което превръща инвестицията в развитието на човешкия капитал по места в първостепенна задача за преодоляване на изоставането и неравенствата в редица региони. Гарантирането на своевременна медицинска помощ за хората от малките и отдалечени населени места е необходимост и създаването на системата за спешна медицинска помощ по въздуха е важна стъпка в тази насока“, каза още Радев пред кметовете от страната в Пампорово.

Днес премиерът акад. Денков ще участва в дискусия на тема „Общини и държава заедно в решаване на проблемите“.