Изложба с илюстрации по „Диви разкази“ на Николай Хайтов бе открита в НЧ”Никола Вапцаров-1909” в Куклен. Представянето на пътуващата изложба е част от събитията, включени в честванията на 105 г. от рождението на писателя, които са под патронажа на Министерството на културата. Представянето на изложбата е съвместна инициатива на фондация „Памет“ и НЧ”Н.Вапцаров- 1909” в Куклен.

В изложбата са показани конкурсни илюстрации и дърворезби, представящи „Диви разкази“ през погледа на студенти и ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ – София, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ – Варна и Националната художествена академия.

Синът на писателя – Здравец Хайтов, определи илюстрациите в изложбата като изключително интересни и успешни творби, представящи съвременния прочит на младите творци. „За мен беше изключително полезно да видя какъв е съвременният прочит на младите творци, как младият човек чете едни разкази, които са писани преди повече от 50 г.“, допълни Здравец Хайтов.

След Куклен, изложбата ще бъде показана в Чепеларе, Яврово, Асеновград, Велинград, Девин, Златоград, Варна, Бургас, а от 3 до 13 септември ще бъде експонирана в Министерството на културата.

Здравец Хайтов допълни, че се подготвя албум със снимки, надписани на гърба на фотографиите от самия Николай Хайтов. В албума ще попаднат снимки на родопчани с уточненията на кои герои от негови творби са прототипи.

Експозицията ще остане в Куклен до 5 юли.