Съвместното командване на специалните сили (СКСО) отбеляза в Пловдив 80 години от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили. Честването започна в района на командването с тържествен строй, благодарствен молебен за здраве и заупокойна молитва. Венци и цветя на паметната плоча на загиналите герои-парашутисти пред параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ бяха положени от името на държавни и местни институции, ръководители на военни формирования, представители на патриотични организации, близки на загиналите, граждани.

Представена бе бойна и специална техника и екипировка на Специалните сили на Българската армия. Това оборудване е придобито в периода от 2015-а до 2020 година по подписани договори, коментира пред журналисти командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. По думите му командването в момента разработва проект за ново леко стрелково въоръжение на Специалните сили. Целта ни е в бъдеще да преминем към въоръжение по натовски стандарти, така че когато тренираме и изпълняваме задачи с нашите партньори, да имаме възможност за еднаква логистика и прилагане на еднакви стандарти при експлоатацията на това въоръжение, посочи Матеев. По думите му превъоръжаването на Специалните сили и Българската армия трябва да бъде непрекъснат процес, за да не изостава тя от възможностите на най-добрите и световните тенденции.

На тържеството присъстваха Симеон Сакскобургготски, премиер на България (2001 – 2005 г.), генерал-лейтенант Цанко Стойков, зам.-началник на отбраната, генерал-майор Димитър Петров, командир на Военновъздушните сили, генерал-майор Деян Дешков, командир на Сухопътните войски, командири на военни формирования от Българската армия, висши военни от Гърция, Румъния и Италия, кметове на общини, представители на патриотични организации, граждани.

Във връзка с годишнината в зала „България“ на Международен панаир – Пловдив бяха връчени награди на военнослужещи, цивилни, офицери от запаса, представители на медии, общественици.

Тържеството завърши с премиерата на филма „Специалните“, посветен на 80-ата годишнина на Специални сили на Българската армия.