По случай 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност бяха изработени табели с Вълшебни фрази и Библиотеки на открито (къщички за книги). „Вълшебните фрази“ ще радват децата и учениците от ДГ „Приятели“, СУ „Отец Паисий“и детската ясла. Външните библиотеки освен в общинския център ще бъдат монтирани по една във всяко едно населено място.
Новата придобивка е съвместна идея на община Куклен и местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица. „Искаме да напомним на хората колко е важно да четат книги в такава ера, където технологиите са доста напреднали и всеки втори използва телефони, и вече книгите са позабравен метод за информиране. Надяваме се нашите съграждани да оценят тази инициатива и да се включат в нея.“- споделят инициаторите.
Инициативата „Къщички за книги“ цели по интересен и забавен начин да се насърчи интереса към книгите, грамотността и да стимулира любовта на децата към четенето, да го направи интересно, провокативно, вдъхновяващо и да отвори съзнанието им към света на книгите. „Зелени библиотеки“ помагат за насърчаване на четенето от ранна детска възраст, за общуване и привличане на нови читателски публики.
Община Куклен благодари за съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, на фирма Брайт 2000, на Димитър Еленов, на Владимир Гошев и на Ангел Иванов.