С откриването на изложба „Голямото завръщане“ и „Оживялата изложба“ на Дружеството на анималистите, флористите и научните илюстратори (ДАФНИ) и Зелени Балкани в Аграрния университет – Пловдив започна отбелязването на Световния ден на Земята (22 април).

Сериозно присъствие на събитията от програмата имаше Община Куклен.
Кметът Мария Белчева заедно с еколозите от общината бяха (!)с ученици от СУ”Отец Паисий” и Професионалната гимназия по селско стопанство.

Във фоайето на висшето училище се намира един от емблематичните стенописи на Йоан Левиев – „Земята и хората“, който отразява историята на човечеството, припомни ректорът проф. Христина Янчева.

„Като университет работим с професии, свързани със Земята, растенията, животните. Нашата мисия като преподаватели е да опазим чиста планетата за следващите поколения и във всички специалности фокус са зелените технологии“, добави Янчева.

Кметът Белчева и проф. Янчева обсъдиха възможността за двустранно сътрудничество между двете институции, а също между Аграрния Университет и двете учебни заведения в Куклен.
Предстои сключването на договор с цел да се укрепят двустранните отношения и за ползотворно сътрудничество в областта на земеделската наука, образование и практика.

Изложба „Голямото завръщане“ представя рисунки на видове животни, които са върнати в изконните им местообитания с усилията на различни организации. Тя е втора поред за ДАФНИ, след като първата бе представена през 2015 година.
Членовете на дружеството са над 30 и смятам, че обединява всички хора у нас, които изобразяват живата природа в нейното многообразие, посочи председателят на дружеството Георги Пчеларов.

„Оживялата изложба“ представя макети на редки и защитени видове птици, които са изработени в реален размер и оцветяване, каза Градимир Градев от Зелени Балкани. Това са птици, които обитават граничните райони на България, Турция и Гърция. Те попадат в обхвата на Европейски зелен пояс. Установено е, че в граничните райони на редица държави, попадащи от двете страни на т.нар. ,“Желязна завеса“, съществуват територии със съхранена природа и биоразнообразие, коментира Градев.

В рамките на инициативата бе представена работата на Спасителния център за диви животни, както и проекта „Живот за белошипата ветрушка“, изпълняван от сдружението с финансовото съдействие на програма LIFE на ЕС.

Арт пленер Botanikal Art Plain – air дава възможност гостите на Аграрния университет да нарисуват различни растения.

В инициативата се включва и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, чиито студенти ще представят „зелено“ модно ревю. Изкуството още от древността бие камбаната за това, че трябва да запазим земята, в която живеем, отбеляза Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ.