Приветствие на кмета на Община Куклен Мария Белчева по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Честит празник на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!
Датата 24 май носи в себе си светлина. Светлината на висшата човешка същност – духовността и стремежът към просветеност. Потребността да си просветен.
Знаем за много велики народи през вековете. Печелили велики военни битки, покорявали със силата си други народи. Но истински великите са тези народи, които носят светлината на духовността, на просвещението. Тези, които са знаели, че книжовността и образоваността издигат човека и го отличават от скота.
Българският народ носи тази неугасваща светлина. Съхранява и разпространява делото на светите братя Кирил и Методий, предава през поколенията постоянния стремеж към знание и просвета. Дори българските книжовници говорят за любов към знанието, което е най-висшето проявление на отношението към него. Това прави българския народ велик народ!
Скъпи учители и културни дейци, пожелавам ви с гордост да изпълнявате мисията си, с удовлетвореност да берете плодовете на труда си, пожелавам ви крепко здраве и одухотвореност! Благодарим ви за отдадеността и усилията, които влагате в дейността си!
Скъпи ученици, попивайте любовта към знанието, която ви предават вашите учители, грижете се за него като за безценен дар, защото това ще ви направи истински човеци!
Честит празник и нека светлината на този специален ден озарява дните ни!

Мария Белчева