На Малка Богородица кукленското село Яврово чества своя официален празник. На този ден своя храмов празник отбеляза старинният храм в село Яврово, посветен на това дивно събитие в човешката история.
По повод Денят, в който се е родила Света Дева Мария, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, възглави архиерейска света Литургия в храм „Рождество Богородично“ в родопското село.
Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм”.
След литургията Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „НИКОЛАЙ ХАЙТОВ“ гр.Варна, Фондация ПАМЕТ, Община Куклен и НЧ“ПРОБУДА1923″, откриха поставените на читалищната сграда в с.Яврово 10 художествени пластики по „Диви разкази“, резбовани от учениците и отляти от Фондация Памет, по повод 100 години НЧ“ПРОБУДА 1923″. Изваяните символни знаци са по разказите: Калинкините чанове, Козият рог, Черното пиле, Сватба, Букова глава, Ибрям Али, Засукан свят, Мерак, Горски дух.
Присъстваха и кметът на община Куклен Мария Белчева, кметският наместник на Яврово Любляна Ринкова, арх. Здравец Хайтов и секретарят на НЧ“Пробуда 1923“ Тодорка Дамянова.
Мария Белчева и арх. Здравец Хайтов отбелязаха, че Яврово е своеобразен културен център. Духът на просветата, на културното дело се усеща навсякъде.
Кметът Белчева изрази своята признателност към хората, които поддържат този дух чрез инициативите и дейността си – посочвайки арх. Хайтов, Тодорка Дамянова и всички читалищни дейци и сподвижници в делото.

В късния следобед в центъра на Яврово бе раздаден постен курбан за здраве.
Днес есенните празници в китното селце продължават с празничната програма по случай 100-годишнината от създаването на Читалище „Пробуда 1923“.
Книгата „За Яврово с любов“ ще бъде представена от 10.30 ч в двора на читалището в село Яврово. Проектът е подкрепен от дарители и добротворци, а всички приходи от продажбата ще бъдат дарени за развитие на културно- просветна дейност на читалище „Пробуда 1923“ .
Програмата на събитието ще започне с празничен концерт- спектакъл с участието на сборна формация от любители самодейци от селата Яврово и Добралък. Гостите ще имат възможност да се насладят и на прекрасния родопски глас на Кремена Сакаджиева, избрана за посланик на фолклора и етнографското наследство, от учредителите на групата за „Родопска песен“.