Забележителности

Манастир „Св Св Козма и Дамиан“

Манастирът е основан през Второто българско царство. Споменава се още през 11в. в документ за имотите на Бачковския манастир. Манастирът възниква като религиозна обител около аязмо с лечебна вода. Наречен е на светите братя Козма и Дамян заради техните лечителски способности.

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ>>

Лесопарк „Родопи“

В южната част от територията на общината върху площ от 23 000дка, с надморска височина от 700 до 1700м. се простира Лесопарк „Родопи“, с четири Курортно-туристически ядра-хижа „Здравец“-с н.в. 1250 м.; „Копривките“, с н.в. 1350 м. ;“Студенец“-с н.в. 1450 м. и „Бяла черква“ -1650-1700 м.

 

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ>>

Църква „Св. Архангел Михаил“ с. Гълъбово от 1758 година

Местните хора разказват, че е дело на двама братя грабнати за еничари, които след като са се завърнали в родното си село са започнали строителството на храма за да ознаменуват своето спасение. За градежа, те са използвали мраморни плочи от близката планина.

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ>>

Църквата „Св. Богородица“ чешмата на Хайтов

Църквата „Св. Богородица“ е на 160 години. През 1854 г. при изкопаване на основите й е открит подземен параклис – наричан още „катакомба“ – с икона на Св. Богородица от 1735 г., плоча от 1818 г. и статуя, която до 1912 г. била в “новата” черква, а сега се пази в Археологическия музей в София.

Чешмата се намира на оградата на църквата „Св. Богородица“

 

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ>>

 Параклис Св. Петка с. Гълъбово

В покрайнините на село Гълъбово се намират девет параклиса, които го обграждат в кръг. Разказва се, че преди доста години в селото върлувала тежка болест. Тогава една възрастна жена сънувала, че трябва да се обгради селото с параклиси, за да отшуми болестта. Светците-патрони на параклисите са св. Георги, св. Илия, св. Димитър, св. Божик, св. Неделя, св. Богородица, св. Никола, св. Влас и св. Петка.

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ>>